неділя, 19 лютого 2017 р.

grammar tables

grammar tables
Казка «Усе в минулому»

Діти побігли за мудрим Вороном. Раптом Ворон сів на гілку дерева в якомусь занедбалому саду.
Сад заріс високою травою, різні плоди нападали з дерев, було видно, що давно їх ніхто не збирав.
У кріслі-качалці перед таким же занедбаним будинком сидів дідусь у ковпаку і окулярах. Він навіть не почув, що до його саду хтось зайшов.
-    А хто це? – пошепки запитав Ростик у Ворона.
-    Це Past Indefinite — минулий неозначений час, — пояснив учений птах.
-    Дідусь Past Indefinite дуже здивував­ся, коли побачив одразу трьох дітей у себе в саду. Але гостинно запросив друзів зайти у будинок та подивити­ся альбом старих фотографій.
-    Ось яким я був раніше: молодим, сильним, здоровим, - мрійливо по­чав згадувати старий, показуючи фотографії. — І was young, healthy and strong. I played football (грав у футбол), ride a Ьіке (їздив на вело­сипеді), many beautiful girls loved me (багато красивих дівчат кохало ме­не), І travelled a lot many years ago (багато років тому я часто подоро­жував). Але дуже давно, багато років тому, оселилося в моєму будинку за­кінчення -ed, яке додається до дієс­лова у минулому часі. Тоді я почав швидко старіти, мені стало важко доглядати за хазяйством. Моє жит­тя, моє цікаве, справжнє життя за­лишилось у минулому.
-    Хочете, ми допоможемо Вам у ха­зяйстві? — запропонувала Маринка.
-    Старий одразу погодився та провів своїх гостей по кімнатах.
-    Який же там був безлад! Підлога була давно вже не метена, посуд не вимитий, по кутках кімнат павуки плели - своє нескінченне паву­тиння. 
-    Костик та Ростик одразу почали підмітати підлогу, віником змели павутиння, а Маринка вимила по­суд, витерла стіл від бруду та посте­лила чисту скатертину. Адже дідусеві Past Indefinite це робити було важко.
-    How nice! Кр-р-р-расота! — похва­лив Ворон дітей.
-    Thank you, children! Дякую вам, діти! - зрадів дідусь. - Проходьте у мій сад, пригощайтеся яблуками — apples, сливами - plumps, грушами - pears. Їх у мене багато.
-    Але раптом за дверима почувся га­лас, крики. Коли усі вийшли з бу­динку, то побачили чоловічків, які сперечалися між собою.
-    Це Дієслова. Вони сперечаються щодня, - зітхнув Past Indefinite. Це давня і цікава історія. За давніх-давен у царстві Граматики Англій­ської мови жили-були Дієслова. Деякі з них називалися Правильни­ми. Вони усе любили робити за пра­вилом. У минулому часі до них до­давалося закінчення - ed. І одразу всім було зрозуміло, що це дієслово минулого часу. У Правильних діє­слів друга та третя форми були од­накові.
-    А інші дієслова у минулому часі не мали закінчення - ed. Все у них ви­ходило не так, як у Правильних, ду­же оригінально, і за це такі дієслова стали називатися Неправильними. Адже ніяким правилам вони не під­порядковувалися .

-    Одного разу виникла між Правиль­ними та Неправильними Дієслова­ми серйозна суперечка.
-    Дивіться, як зручно! — хвалилися Правильні Дієслова. - Додав закін­чення -ed -  і ось вам форма мину­лого часу!
Особливо ж були задоволені діє­слова
to like - liked — подобатися – подобалися,
to love – to loved – любитилюбили.
-    А у нас зате усі форми різні! — не поступалися дієслова
to take – tookбрати – брав,
to begin – beganпочинати – починав,
to dodidробити – робив, а також деякі інші.
-    Усе у вас нудно, ніякого польоту фантазії. А у нас стільки різноманіт­ності, що навіть не запам'ятаєш од­разу! — раділи дієслова to flyflew – літати – літав, to drawdrew -  малюва­ти – малював. Від цього в учнів стільки клопоту! Та нічого, зате ми й за­пам'ятовуємося краще.
-    Ні, нас легше запам'ятати. Адже є правило, — не піддавалися Пра­вильні Дієслова. — А ви не підпо­рядковуєтеся ніяким правилам, нія­кому порядку.
-    Треба їх примирити, — сказав Кос­тик, — Але як?
-    Усі ви однаково потрібні в мов­ленні, - пояснила Елізабет супер­никам. - Правильні дієслова учень запам'ятає одразу, знаючи правило. А Неправильні... нічого, пройде час, попрацює – і теж знатиме напам'ять. Не сваріться, будь ласка, без вас аж ніяк не можна розповісти про те, що колись відбувалося.
-    Правильні та Неправильні Дієслова замислилися. Може, справді, усі во­ни потрібні в англійській мові? Діє­слова простягли один одному руки для примирення.
-    Задоволений Дідусь Past Indefinite спостерігав за тим, як миряться ко­лишні суперники -  Правильні та Неправильні Дієслова. Він подяку­вав дітям за те, що тепер у грамати­ці, нарешті, настане спокій.
-    Учений Ворон у дзьобі приніс трьом друзям кошик, наповнений стигли­ми фруктами.
-    Ростик, Костик та Маринка попро­щалися з дідусем та вийшли із воріт саду. Ворон полетів попереду, ніби вказуючи шлях.












Немає коментарів:

Дописати коментар